PORSELEN LAMİNA
Porselen Lamina özel yapıştırma tekniği ile ön dişlerin renk ve formlarının değiştirilmesi amacıyla kullanılan bir diş tedavi yöntemidir. Doğal dişleri taklit eden laminalar sayesinde hastalar istedikleri gülüşe kavuşabilmektedir. Lamina esasında estetik bir operasyondur. Kaliteli metaryalle birlikte başarılı bir şekilde uygulandığında kişinin görünümde büyük değişimler yaratmaktadır. Yapacak olan hekimin önceki deneyimleri de oldukça önemlidir. Çünkü yanlış bir işlem yapıldığında istenilmeyen sonuçlar doğurabilmektedir.
İŞLEMLER NASIL YAPILIR?
Doktorunuza güven duyarak porselen lamina yaptırmak istediğinizde işlemler ilk önce fotoğraf çekimi ile başlamaktadır. Ölçüler alındıktan sonra da dişlerin 3D tasarımı yapılır. Daha sonraki randevuda da 3D tasarımı kişinin ağzında uygulanır. Sonuç ise dişlere henüz bir işlem uygulanmadan kişiye gösterilir. Bu seans uzun sürerek kişinin sürpriz yaşamasının önüne geçilir. Ölçü seansı ise oldukça kısadır. Ölçüden alınan model ise el emeğiyle kişiye özel üretilir. Diğer bir seans olan provada ise varsaeksikler ve hatalar düzeltilir. Yapıştırma seansı ise oldukça önemlidir. Bu seanstan sonra ise son kontroller ve tedaviler yapılır. Ardından da fotoğraf çekimine geçilir.
LAMİNA PORSELEN KAPLAMA AVANTAJLARI
-Lamina porselen kaplamalar renk değiştirmez.
-Oldukça sağlamdır.
-Dişleri aşındırmadan uygulanmaktadır.
-Porselen lamina son derece estetik bir görünüme sahiptir.
-Tek dişe veya çok dişe rahatlıkta uygulanabilmektedir.
-Pürüzsüz ve oldukça kullanışlı bir yapısı vardır.
-Görünümünden memnun olmadığınız dişlerinizin bir kopyası elde edilerek üzerinde
bir tasarım yapılır. Yani dişlere müdahalede bulunmadan önce, dişlerde oluşturulacak
değişiklik tedavinin başında demo olarak gösterilebilir. Bu demoya mock-up denilir.
PORSELEN LAMİNALAR HANGİ DURUMLARDA UYGULANAMAZ?
-Çene bozukluklarında
-Tırnak yeme ve kalem ısırma alışkanlığı olanlarda
-İleri derece diş eti çekilmesinin olduğu durumlarda porselen laminalar
uygulanamamaktadır.
KULLANIM SÜRESİ NE KADARDIR?
Laminalar iyi ve doğru bir ağız bakımıyla yıllarca sorunsuz olarak kullanılabilirler. Bunu da sebebi diğer yapıştırma sistemlerden daha üstün özelliklere sahip porselenden imal edilmiş olmalarıdır. Lekelenme ve aşınmaya karşı dirençlidirler. Ömürlerini uzatmak için ağız bakımına dikkat etmek gerekir.
ZİRKONYUM KAPLAMA HANGİ DURUMLARDA YAPILMAZ
Zirkonyum kaplama konusunda hekim kararı oldukça önemlidir. Diş aralıklarının fazla olduğu ve yan yana birden fazla kaplama uygulanması gerektiği koşullarda zirkonyum kaplama tercih edilmemektedir. Bu durumun nedeni ise zirkonyum kaplamayı destekleyecek dişlerin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Ancak hasta zirkonyum kaplamada ısrar ederse implant uygulaması yapılarak desteklenmektedir. Fakat bu işlem maliyeti artırmaktadır. Diş kemiği ise yaşa bağlı olarak gelişim göstermektedir. Bu yüzden 18 yaş altı çocuklarda zirkonyum kaplama yerine metal destekli kaplama tercih edilmektedir.
ZİRKOYUM KIRILIR MI?
Zirkonyum doğada bulunmayan özel bir maddedir. Oksijen ile birleştiğinde de zirkonya maddesi ortaya çıkar. Bu madde ise diş hekimliği alanında kullanılmaktadır. Daha sonra yapılan teknolojik ve kimyasal uygulamalarla zirkonyumun sağlamlığı artırılır. Işık geçirgenliği sayesinde de doğal dişlere en yakın görüntüyü vermektedir. Oldukça dayanıklı ve sert bir maddedir. Sıcak ve soğu geçirmez ve korozyona uğramaz. Estetik diş uygulamalarında ise zirkonyum kaplama en çok tercih edilen kaplama çeşitlerinden bir tanesidir. Tek diş kaybında uygulandığı gibi çok diş kaybında da uygulanmaktadır. Kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
Doğal dişlerimizi ne kadar dikkat ediyorsak zirkonyum kaplamalara da o kadar dikkat etmeliyiz.
ZİRKONYUM DİŞ KAPLAMA KARARIR MI?
Diş kaplamalarında revaçta olan zirkonyum birçok yönden avantajlıdır. Kaplamaların yüzeyi pürüzsüz ve kaygandır. Bu özelliği sayesinde tartar oluşumuna neden olmaz. Yemek artıkları dişlere tutunamadığı için renk değişimi de yaşanmaz. Sigara, çay ve kahve gibi besinlerde zirkonyum kaplamanın rengini değiştirememektedir.