Genel Anestezi ve Sedasyon
Anestezi cerrahi bir işlem veya bir ameliyat sırasında beynin acı hissetmemesi için vücudun bir kısmında veya tamamında duyuların geçici bir süre yok edilmesidir. Anestezi işlemi sırasında sinir sistemi baskılanarak acı hissetmenin önüne geçilir. Anestezi süresi ise kullanılan ilaç miktarına bağlıdır. Vücut üzerinde de herhangi bir kalıcı etkisi yoktur. Anestezi bir uzman tarafından 5 farklı şekilde uygulanmaktadır. Bunlar bölgesel, lokal, sedasyon, bilinçli sedasyon ve lokal anestezidir. Bölgesel anestezi de belirli bir bölgeye yada omuriliğe ilaç verilerek uyuşturma işlemi yapılmaktadır. Bölgesel verilen ilaçlarla da diş operasyonları için çene bölgesi uyuşturulabilmektedir. Lokal anestezi ise sadece bölgesel uyuşturmadır. Bu işlem diş çekimlerinde ve dolgu işlemlerinde uygulanmaktadır.
SEDASYON NEDİR?
Sedasyon ise hastanın uyku haline getirilerek hastanın rahatlaması için yapılan bir yöntemdir. Sedasyon işlemi sırasında hastanın bilinci açıktır fakat geçici bir rahatlama ve hafıza kaybı meydana gelmektedir. Sedasyon lokal anestezi öncesinde hastaya uygulanmaktadır. Diş operasyonları öncesinde uygulanan sedasyon hem hastayı hem de diş doktorunu rahatlatmaktadır. Sedasyon yapılan hastalar diş operasyonunu ise hatırlamamaktadır. Hatta operasyonun yapıldığını bile fark etmemektedir. Diş hekimi muayene odalarında rahatlıkla yapılan bu işlem sırasında hastanın kalp atışları ve tansiyonu monitörden izlenmektedir. Bu yöntemle panik atak hastalarında da sonradan oluşabilecek reflekslerde engellenmektedir. Bilinçli sedasyon yetişkin hastalara damardan uygulanmaktadır. Çocuklara ise şurup veya makattan fitil yöntemiyle uygulanmaktadır. Yetişkinler operasyon işlemi bittikten sonra evlerine gidebilirler fakat araba kullanmaları sakıncalıdır.
SEDASYON İLE GENEL ANESTEZİ ARASINDAKİ FARKLAR
Sedasyonda hasta yarı bilinçlidir. Diş hekimleri genel anesteziyi korku, panik ve ileri cerrahi operasyonları için uygulamaktadır. Sedasyon sırasında hasta normal olarak nefes alıp vermeye devam etmektedir. Fakat genel anestezi de ise solunum entibasyon ile sağlanır. Bu sırada hastaya damar yolundan ilaç verilerek hasta uyutulur. Sedasyondan sonra hasta kısa sürede kendine gelebilir. Kan yoluyla vücuda herhangi bir ilaç verilmez. Hasta solunum yoluyla verilen gaz ile uyutulmaktadır.
SEDASYON YÖNTEMİ RİSKLİ Mİ?
Bu tedavi yöntemi oldukça güvenlidir. Fakat alerjik reaksiyonlar görülebilir. Fakat bu etkiler uzmanlar tarafından hızlıca ortadan kaldırılabilmektedir. Olası yan etkiler ise genel anesteziye göre oldukça azdır.
SEDASYON KİMLERE UYGULANABİLİR?
Sedasyon diş hekimi fobisi olan, iğneden korkan ve uzun süreli işlemleri tek seansta bitirmek isteyen hastalara uygulanmaktadır. Mide bulantısı nedeniyle diş tedavilerini yaptırmayan çocuk ve yetişkin hastalar için bu yöntem tercih edilmektedir. Ayrıca uygulanması oldukça kolaydır
GENEL ANESTEZİ YÖNTEMİ RİSKLİ Mİ?
Genel Anesteziden kaynaklanan komplikasyonlar oldukça düşüktür. Fakat nadiren de olsa kalp krizi, inme ve ölüm olabilmektedir. Bu riskler hastanın yaşı, cinsiyeti, kilosu, alkol ve sigara kullanımı gibi faktörlere bağlıdır.
GENEL ANESTEZİ KİMLERE UYGULANAMAZ?
Genel Anestezi yöntemi oldukça güvenlidir. Hatta ciddi sağlık sorunlarını bulunan kişilere de güvenle uygulanabilmektedir. Fakat genel anestezi açısından solunum yolu hastalıkları bulunanlar ile kalp ve akciğer hastaları riskli gruplar içerisinde yer almaktadır. Kol, karın ve bacaklar gibi bölgesel operasyonlar içinde bu yöntem tercih edilmemektedir.