Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi bir ana bilim dalı olarak her yaştaki bireyin ağız, çene, diş bölgelerindeki dokuların hastalıklarını, yaralanmalarını ve bozukluklarını incelemektedir. Gerekli incelemeler yapıldıktan sonra ise teşhis koyulur. Ardından da tedavi süreci başlamaktadır. Sağlıklı bireylerin dışında özel bakım gerektiren ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde Ağız, Diş ve Çene Cerrahisine başvurabilirler. Bu ana bilim dalına başvuran hastalara ilk önce tanı konulmakta ardından da tedavi ve takip yapılmaktadır.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi ana bilimde dalında çene kırıklıkları, kök ucu rezeksiyonları, kırıkların yanındaki tümör ve kistlere yönelik operasyonlarda yapılmaktadır. Gerekli görülen tedaviler ise genel anestezi altında gerçekleşmektedir. Ayrıca Ağız, Diş ve Çene Cerrahisinde acil diş hizmetleri de verilmektedir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’nda uygulanan bazı tedaviler:
-Sürmüş veya gömülü kalmış dişlerin çekimi veya sürdürülmesi
-Protez yapımı öncesinde ağızdaki yumuşak ve sert dokuların düzeltilmesi
-Ağız içerisinde yer alan yanak, dil, dudak ve kas gibi yumuşak dokulardaki diş ve kemik gibi sert dokulardaki kistik veya tümöral oluşumların tedavisi
-Çene ve yüz bölgesindeKİ enfeksiyonların giderilmesi
-Diş ve çene kırıklarının tedavisi
- Temporomandibuler eklem hastalıklarının cerrahi ve cerrahi olmayan operasyonları
- Temporomandibuler eklem ve çene kırıklarının tedavisi
-İmplant cerrahisi
CERRAHİ İMPLANT NEDİR?
Diş eksiklerinin giderilmesinde ve dişlere yönelik estetik bir görünüm sağlanmasında kullanılan yöntemlerden bir tanesi de implant cerrahisidir. Cerrahi implant tedavisinde kemik yoğunluğunun ve miktarının yeterli olmadığı durumlarda ise kemik grefti uygulanmaktadır. Bu şekilde bölgenin kemikleşmesi beklenir. 2-3 ay sonra ise protez safhasına geçilir. Cerrahi implant tedavisinin temelinde kemiklerin önemi büyüktür.
CERRAHİ İMPLANT KİMLERE UYGULANMAZ?
İmplant cerrahisi her yaşta bireye uygulanmaktadır. Bu tedavisi yöntemiyle kaybedilen dişler geri kazanılmaktadır. Fakat bazı hastalara bu tedavi yöntemi uygulanamaz. Tedavinin uygulamayacağı hastalar içerisinde fazla sigara tüketen, kalp rahatsızlığı olan, kan pıhtılaşma bozukluğuna sahip olan ve kemoterapi gören hastalar bulunmaktadır. Aynı zamanda hipertansiyon olan hastalarda bu tedavi açısından riskli grup arasında yer almaktadır.
İmplant cerrahisinde ilk önce kemik yapısı ile diş yapısı incelenmektedir. Eğer kemik yapısı implant tedavisi için uygun değilse kemik grefti yapılarak bölgenin kemikleşmesi için beklenir. Genel olarak bu durum tedavinin temelini oluşturmaktadır. Ardından da implantın çene kemiğine kaynaması için 2-3 aylık bir bekleme süresi vardır. İmplant ve çene kemiği bütünleştikten sonra ise dişler hazırlanarak cerrahi implant tedavisi yapılır.
CERRAHİ DİŞ ÇEKİMİ
Cerrahi diş çekimi ağız içerisinde görülmeyen ve tamamı gömülü diş çekimlerinde uygulanan bir tekniktir. Bu tarz gömülü dişlerin üzerinde kemik bile bulanabilmektedir. Bu nedenle bu dişler derinlerde olmaktadır. Tamamen dışarıya çıkamayan bu dişlerde iltihap ve çürüme gibi durumlar olabilir. Bu durumda yoğun acıya ve sızıya neden olmaktadır. Aynı zamanda ağız sağlığını olumsuz etkileyen bu durum için cerrahi müdahale şarttır. Bu dişlerin çekiminden önce ise sorunlu olan dişlere ulaşılması gerekmektedir. Lokal anestezi gerektiren bu işlem sırasında dişin üzerindeki engeller kaldırılır. Ardından da diş ile onu tutan dokular birbirinden ayrılır. Bazen bu dişler kırılmadan dolayı parçalanabilir. Bu durumda ise diş doktoru her parçayı ayrı ayrı çıkarır.