DİŞ BEYAZLATMA
Bembeyaz bir gülümseme herkesin hayalidir. Diş rengi kendinden sarı olabilir ya da tüketim alışkanlıklardan dolayı da dişler sararabilir. İdeal diş beyazlığına sahip olmak için yapmanız gereken, dişlerdeki renklenmeleri gidermek için diş beyazlatma işlemi yaptırmaktır. Bu işlem sayesinde dişinizin renk tonu 2-3 ton açılabilmektedir. Hidrojen Peroksit veya türevleri kullanılarak yapılan bu işlemde oksijen açığa çıkartılır. Bu sayede de diş renginizin tonu açılır ve daha beyaz dişlerle gülümseyebilirsiniz.DİŞLERİMİZ NEDEN SARARIR?
Dişlerimiz doğal renklerini doğal süreç içerisinde kaybedebilir. Dışsal renk değişimi denen süreçte kahve tüketimi, çay, gıda boyaları, sigara kullanımı gibi nedenler etkilidir. Bu maddelerin fazla kullanılması sonucu da dişlerin renginde koyulaşma oluşmaktadır. İçsel renk değişikliği denilen süreçte ise dişin içerinde yer alan dokuların tahribata veya fonksiyon kaybına uğraması yol açar. Bu sürece ise çocukken geçirilen ateşli hastalıklar, ilaç kullanımı, dişin uğradığı travmalar, enfeksiyonlar ve çürükler etki eder. Bu tip renk değişikliklerinin giderilmesi içinde profesyonel düzeyde teknikler gerekmektedir.
DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMLERİ
Ofis tipi diş beyazlatma (Klinik ortamda beyazlatma): Bu yönteme lazerle diş beyazlatma yöntemi de denilmektedir. Bir klinikte uzman bir hekim tarafından uygulanır. Uygulama süresi ise diğer yöntemlere göre daha kısadır. Bu yöntem dişlerin üzerine sürülen beyazlatma jelinin UV ışını yada lazer ışını yardımıyla dişe uygulanmasıyla yapılmaktadır. Ortalama ise 1 saat sürmektedir.
Kombine diş beyazlatma (Ev+ ofis tipi beyazlatma): Bu yöntem hem evde hem de klinik ortamında beraber uygulanabilmektedir. Klinik ortamda uygulandıktan sonra 2-3 gün boyunca evde beyazlatma işlemine devam edilmesi gerekmektedir.
Tek diş beyazlatma (içten beyazlatma): Özellikle kanal tedavisi sonrası meydana gelen renklenmeler için kullanılır. Dişteki dolgu sökülerek açılan boşluğa beyazlatma jeli sürülmektedir. İstenilen renge ulaşıncaya kadar işlemler 3 gün sürebilmektedir.
DİŞ BEYAZLATMANIN ZARARI VAR MI?
Diş beyazlatma azda olsa dişlerde hassasiyete neden olabilir. Bu hassasiyetler çok soğuya veya çok sıcağa bazı yiyecek ve içeceklere karşı olabilir. Bu durum olası bir yan etkidir. Bu hassasiyetin geçmesi için 24 ile 48 saat geçmesi gerekebilir. Beklenmeyen bir durumla karşılaşıldığında ise mutlaka doktora başvurulmalıdır. Diş beyazlatma işlemi diş minesine ise herhangi bir zarar vermemektedir.
BEYAZLATMA İŞLEMİ SIRASINDA BAŞARI ORANI NEDİR?
Diş beyazlatma işlemi özellikle kahve, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar sonrasında uygulanmışsa başarı oranı oldukça yüksektir. Aynı şekilde ilaç kullanımına bağlı renklenmelere karşı da tatmin edici sonuçlar vermektedir.
DİŞ BEYAZLIĞI NE KADAR SÜRMEKTEDİR?
Bu faktör kişiden kişiye değişmektedir. Dişlerdeki beyazlık 3 ay ile 3-4 yıl arasında sürmektedir. Fakat çay, kahve ve sigara kullanımı olan bireylerde bu süre biraz daha kısalmaktadır. Bu alışkanlıkları olmayan bireylerde ise süre daha da uzamaktadır. Bu süre içerisinde düzenli bir şekilde kontrollerin yapılması gerekiyor. Gerekirse tekrar beyazlatma işlemi uygulanmalıdır.
EN GÜVENİLİR DİŞ BEYAZLATMA YÖNTEMİ HANGİSİDİR?
Diş beyazlatmanın birçok yolu bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi diş doktoru yardımıyla profesyonel beyazlatmadır. Diğer yöntem ise yine diş doktoru tavsiyesiyle yapılan evde beyazlatma işlemidir. Yapılan çalışmalara göre de en etkili yöntem her iki işleminde birlikte uygulandığı yöntemdir. Bu yüzden klinikte uygulanan işleme yardımcı işlemlerin evde de doktor tavsiyesiyle uygulanması gerekmektedir.