background

Periodontoloji (Dişeti tedavileri)

Periodontitis periodontal hastalıkların daha ileri boyutudur. Diğer dokularda da hasarlar görülür. Enfeksiyon, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır. Hastalık ilerledikçe de dişlerde sallanmalar meydana gelir. Bu durumda ise çekim yapılması gerekebilir. Bunları engellemek için işlem yapılan uzmanlık dalı Periodontolojidir.

Periodontoloji (Dişeti tedavileri)

Periodontoloji
Dişlerin çevresindeki dokularla ilgilen bilim dalına Periodontoloji adı verilmektedir. Bu dokuların çeşitli sebeplerle iltihaplanmasına ise ‘periodontal hastalıklar’ adı verilmektedir.  Erişkinlerde diş kayıplarının yüzde 70’lik kısmını periodontal hastalıklar oluşturmaktadır. Bu yüzden periondotoloji önemli bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır.  Diş etlerinin bakımı ve tedavisi daha rahat bir çiğneme ve sindirim oluşturmaktadır.  Periodontal hastalıklar diş eti iltihapları adı verilen (gingivitis) hastalıklarla oluşmaktadır. Bu dönemde diş etleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür.  Erken dönemde çok fazla rahatsızlık vermese de tedavi edildiğinde diş etlerinde iltihap ortadan kalkmaktadır. Tedavi edilmez ise geri dönüşü olmayan şekilde diş etinde ve diş etini destekleyen kemikte hasar bırakabilir.

 

Periodontitis Nedir?
 
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ileri boyutudur. Diğer dokularda da hasarlar görülür.  Enfeksiyon, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırmaktadır.  Hastalık ilerledikçe de dişlerde sallanmalar meydana gelir. Bu durumda ise çekim yapılması gerekebilir.
 
Diş eti hastalıklarına yol açan nedenler?
 
Diş etlerinin iltihaplanması ile ortaya çıkan diş eti hastalıkları erken müdahale edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu durum diş kemiklerine bile zarar vermektedir.  Fakat erken teşhis ile bu hastalıklar önlenebilmektedir.
- Diş eti hastalıkları en fazla diyabet hastalarında risk teşkil etmektedir. 
- Diş eti hastalıklarının en büyük nedeni ise dişlerin üzerinde oluşan bakteriyel diş plağı adı verilen yapışkan ve renksiz plakalardır.  Bu plakalar daha sonra ise diş tartarına ve taşına dönüşmektedir. 
- Bakterilerin ürettiği zararlı oluşumlar dişte tahrişe yol açmaktadır.  Bu bakteriler diş liflerine de zarar vermektedir. 

SİGARA TÜKETİMİ
 
Diş etlerinde hastalıklara yol açan nedenlerden bir tanesi de sigara tüketimidir.  Her şeye zararı olan sigara tüketimi dişlerin üzerinde plak oluşumasına neden olmaktadır.  Sigara ayrıca dişlerde sararma ve çürük oluşumu da yapmaktadır.  Hatta ağız kanserine de yol açabilmektedir.  Sigara kullanımı bağışıklık sistemini de düşürdüğü için çeşitli enfeksiyonlu hastalıkları da neden olabilmektedir. Sigaradan uzak durmak diş sağlığınızı da koruyacaktır
 
STRES DİRENCİ DÜŞÜRÜR
 
Stres sadece psikolojik hastalıklara yol açmaz. Aşırı strese maruz kalan insanlarda fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Stres vücudun enfeksiyonla girdiği mücadeleyi arttırdığı için diş eti iltihaplarına da yol açabilmektedir.
 
BAZI İLAÇLAR
 
Kalp ile depresyon ilaçları da diş eti hastalıklarına yol açabilmektedir.  Bu tarz ilaçlar kullanılırken diş doktorunu da danışılmalıdır. Diş eti hastalıkları görüldüğü takdirde ilaçların değiştirilmesi talep edilmelidir.
 
HAMİLELİK DÖNEMİNDEKİ HORMON DEĞİŞİKLİKLERİ
 
Hamilelik dönemindeki hormon değişiklikleri de diş etlerinde kanamalara, şişliklere kızarıklıklara ve diğer diğer hastalıklara yol açabilmektedir.  Diş etleri bu dönemde daha hassas olmaktadır.  Bu yüzden ağız sağlığına daha çok özen gösterilmelidir.
 
DİŞLERİ SIKMAK VE GICIRTDATMAK
 
Dişleri sıkmak ve gıcırtdatmak dokulara zarar verebilir.  Bu durum da diş eti ve diş arasındaki kuvveti azaltır. Çekilmeye başlayan diş etleri de diş eti hastalıklarına neden olabilir.  Gece plağı ve apareyle diş sıkmasının önüne geçilebilir.
 
YETERSİZ BESLENME VE VİTAMİN EKSİKLİĞİ
 
Yetersiz ve düzensiz beslenme bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.  Bu durum vitamin eksikliğine de yol açmaktadır.  Gerekli vitaminler eksik olduğundan dolayı da vücutta enfeksiyon oluşumu görülebilir. Vitamin eksikliği ve yeteriz beslenme aynı zamanda diş eti hastalıklarına da yol açabilir.

botão whatsapp