background

Protez Diş Tedavileri

Kaybedilen dişlerin, protezler kullanılarak yerine konulması ve estetik bir görünüm verilmesi işlemlerini içeren tedavi yöntemidir. Eksik dişlerin yerine konulmasında ve hasarlı bölgenin düzeltilmesinde protez diş tedavileri kullanılmaktadır. Bu diş tedavisinde aynı zamanda ağız sağlığının ve estetiğinin de geri kazanılması amaçlanmaktadır. Kaybedilen dişler ise tüm çabalara rağmen hastanın konuşma ve çiğneme gibi günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olmaktadır. Kaza ve travmaya bağlı oluşan diş kayıpları ise özgüven eksikliğine yol açabilmektedir. Bu tarz sorun yaşayan bireyler günlük yaşamda gülümsemekten bile kaçınmaktadır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması ve eksik dişlerin tamamlanması için protez diş tedavisi önerilmektedir.

Protez Diş Tedavileri

Kaybedilen dişlerin, protezler kullanılarak yerine konulması ve estetik bir görünüm verilmesi işlemlerini içeren tedavi yöntemidir. Eksik dişlerin yerine
konulmasında ve hasarlı bölgenin düzeltilmesinde protez diş tedavileri kullanılmaktadır. Bu diş tedavisinde aynı zamanda ağız sağlığının ve estetiğinin
de geri kazanılması amaçlanmaktadır. Kaybedilen dişler ise tüm çabalara rağmen hastanın konuşma ve çiğneme gibi günlük aktivitelerini yerine getirmesine engel olmaktadır. Kaza ve travmaya bağlı oluşan diş kayıpları ise özgüven eksikliğine yol açabilmektedir. Bu tarz sorun yaşayan bireyler günlük yaşamda gülümsemekten bile kaçınmaktadır. Tüm bu olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması ve eksik dişlerin tamamlanması için protez diş tedavisi önerilmektedir. 
 

PROTEZ DİŞ TEDAVİSİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

Protez diş tedavisi alan hastaların çoğunlukla tedaviye geç başladığı görülmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişler farklı protezlerle yeniden kazanılabilir.  Protez diş tedavisi ile birlikte bireyler kaybettikleri özgüvenlerini yeniden kazanmaktadır.  Estetik açıdan kendine güveni gelen bireyler dışarıya neşeli gülüşler vermektedir.  Aynı zamanda bu bireylerin yaşadıkları çiğneme ve konuşma gibi problemlerde düzelmektedir.  Tedavi ise diş hekimliğinin uzmanlık alanlarındandır biridir.  Ayrıca kullanılan malzemelerde tedaviye göre değişiklik gösterebilmektedir.  Çürümeye bağlı diş kaybı yaşayan, dişleri arasında boşluk bulunan ve estetik bir görünüm elde etmek isteyen hastalarda protez diş tedavisinden yararlanabilirler.

TEDAVİDEKİ SEÇENEKLER NELERDİR?

Sabit Protezler:  Doğal dişler, diş kökleri ve dental implantlar üzerine yapıştırılan ve hastalar tarafından çıkarılamayan protezlerdir.

Hareketli protezler: Bu protezler eksik dişlerin yerini tutarak hastalar tarafından çıkarabilmektedir. Hareketli protezlere alışmak ise biraz zaman almaktadır.  Yanak, dudak ve dil kaslarının bu protezlere alışması gerekmektedir. Hastalara ise bu süreçte yemekleri küçük lokma olarak almaları ve iki taraflı çiğneme yapmaları önerilmektedir.  Geceleri ise protezleri yıkayarak temizlemek gerekmektedir.  Bu sayede ağızdaki yumuşak dokular dinlenir ve mantar, bakteri gibi enfeksiyonlardan kaçınılabilir.

Total (Tam) Protez: Bu protezler ağızda hiç dayanacak dişi kalmayan hastalarda kullanılır.  Kuvvet, destek ve iletim protezin doku yüzeyine oturmasıyla sağlanır.  Bu protezlere damak protezleri ismi de verilmektedir.

Kuron: Halk arasında kaplama adı verilen kuran ile büyük çürüklerin ve diş kırıklarının neden olduğu diş bütünlüğünü bozan ektenler ortadan kaldırılmaktadır.  Bu sayede kişinin diş bütünlüğü korunmaktadır.  Aynı zamanda dişler eski fonksiyonlarına da dönmektedir. Kuron diş arasındaki boşluklar içinde kullanılmaktadır.

Zirkonyum Destekli Kaplama: Zirkonyumun ışık geçirgenliğinin yüksek olmasından dolayı bu kaplamalar doğal görünüme oldukça yakındır. Bu kaplamada dişin görünen kısmı porselen iç kısmı ise Zirkonyumun kaplamadır.

Köprü: Köprü tedavisi bir yada daha fazla dişin kaybedildiği durumlarda kullanılmaktadır.  Bu tedavide mevcut diş bloğunun yanındaki sağlıklı dişler köprü ayağı olarak kullanılır. Farklı tekniklerle yapılan köprü tedavisinde kaybedilen dişlerin yerine protezler yapılmaktadır. Bu sayede kişi kaybettiği dişinin fonksiyonunu yeniden kazanabilmektedir.

İmplant: En sık kullanılan diş protezi tedavilerinden birisidir. Çene kemiğine yapıştırılan yapay diş kökünün üzerine farklı protezler kullanılabilmektedir.

Metal Destekli Porselen Kaplama:  Bu protezde ağız içinde görünen kısım porselen olsa da kaplamanın iç kısmı metaldir. Bu yüzden ışık geçirgenliği azdır. Metal destekli kaplama estetik açıdan oldukça güzeldir. Fakat doğallık açısından problemler oluşabilir.

Protez diş tedavisinde genellikle hareketli veya sabit protezler kullanılmaktadır. Fakat implant üzerindeki protezlerde protez diş tedavisinin içerisinde değerlendirilmektedir.

botão whatsapp